Jersey, a tejfehérje allergiások megmentője
A jersey tehén különleges képessége, hogy úgynevezett A2-es fehérje tartalmú tejet ad, melynek összetétel nem okoz a tejfehérje-kazein allergiásoknál és a laktózintoleranciában szenvedőknél tüneteket. A jersey tehén magas zsír- és fehérjetartalmú tejet ad, mely jobban emészthető, nem okoz gyomorfájást sem.
Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett. A tej fehérjetartalmában található β-kazein egy egysége, összesen 209 aminosavból épül fel. Az A2 tej fogyasztásának előnyei közé tartozik a jobb emésztés, a lágyabb széklet és kevesebb gyomorfájás.
Tudományos kutatások beszámolnak arról is, hogy a β-kazein A2 nem okoz gyulladásos betegségeket, például vastagbélgyulladást vagy irritábilis bél szindrómát. Ezzel szemben a hagyományos tejben található β-kazein A1 a feltételezések szerint a tejérzékenység egyes típusait okozza.