A jersey tehén különleges képessége, hogy úgynevezett A2-es fehérje tartalmú tejet ad, melynek összetétel nem okoz a tejfehérje-kazein allergiásoknál és a laktózintoleranciában szenvedőknél tüneteket. A jersey tehén magas zsír- és fehérjetartalmú tejet ad, mely jobban emészthető, nem okoz gyomorfájást sem.
Blog
Milyen kedvező hatásai vannak a bivalytejnek? A bivalytej zsírtartalma a tehéntejhez képest jóval magasabb, ezért az emésztése is nehezebb. A bivalytej fogyasztása után a gyomor teltségérzete tovább marad meg, mivel a magasabb zsírtartalom miatt emésztése hosszabb ideig tart, így tovább időzik a gyomorban.
A laktóz vagy más néven tejcukor egy diszacharid, mely két összetevőből áll: glüköz (szőlőcukor) és galaktóz. A laktóz szénhidrát, mely a tej cukortartalmát adja. A szénhidrát az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára: ez az agy üzemanyaga. Nélkülözhetetlen szerepet játszik az izomműködés, a memória, a tanulási folyamatok, a vegetatív idegrendszer, a veseműködés, a sebgyógyulás illetve a hormonális működés területén. Fontos építőkövei a vörösvérsejteknek, egyes fehérvérsejteknek, a csontvelő sejtjeinek és az agysejteknek is.
A kecsketej, az anyatejhez nagyon hasonló összetételű, könnyebben emészthető, nem okoz puffadást, alacsony laktóztartalmú, ezáltal a kecskevaj fogyasztása is, sőt segít vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok felszívódásában, pl a vas és a kálcium.