Mi is az a laktóz?
A laktóz vagy más néven tejcukor egy diszacharid, mely két összetevőből áll: glüköz (szőlőcukor) és galaktóz. A laktóz szénhidrát, mely a tej cukortartalmát adja. A szénhidrát az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára: ez az agy üzemanyaga. Nélkülözhetetlen szerepet játszik az izomműködés, a memória, a tanulási folyamatok, a vegetatív idegrendszer, a veseműködés, a sebgyógyulás illetve a hormonális működés területén. Fontos építőkövei a vörösvérsejteknek, egyes fehérvérsejteknek, a csontvelő sejtjeinek és az agysejteknek is.
A laktózmentes tejkészítmények a laktáz enzim mellett a laktózt már csak bontott állapotban – glükóz és galaktóz formájában – tartalmazzák. Bátran fogyasszuk őket – a bennük levő fontos tápanyagok elengedhetetlenek szervezetünk optimális működéséhez.